Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kunnen dagelijkse activiteiten een uitdaging zijn. Vermoeidheid, overprikkeling en moeite met plannen maken het lastig om zelf te bedenken wat je kunt doen. Vertierkaartjes helpen hierbij. Maar hoe gebruik je ze het beste? In deze blog bespreken we verschillende manieren om vertierkaartjes effectief in te zetten.
1. Kies een activiteit op basis van je energie
Niet elke dag is hetzelfde. Op dagen met weinig energie kun je een rustige activiteit kiezen, zoals een ademhalingsoefening of een kwartiertje haken. Op dagen dat je meer aankan, kun je kiezen voor een korte wandeling of het bakken van iets lekkers.
2. Trek blind een kaartje
Soms is kiezen moeilijk. Leg de kaartjes dan omgekeerd op tafel en trek er willekeurig een. Dit voorkomt keuzestress en zorgt ervoor dat je iets nieuws probeert zonder erover na te denken.
3. Gebruik de kaartjes als een seizoensgebonden hulpmiddel
Pas de kaartjes aan op het seizoen. In de zomer kunnen buitenactiviteiten zoals fietsen of tuinieren op de kaartjes staan, terwijl in de winter knutselen, lezen of warme chocolademelk drinken een optie kan zijn.
4. Maak er een routine van
Vertierkaartjes werken het beste als je ze regelmatig gebruikt. Maak er een gewoonte van om elke dag een kaartje te trekken, bijvoorbeeld na het ontbijt of wanneer je merkt dat je energie daalt.
Door vertierkaartjes op een manier te gebruiken die bij jou past, kun je structuur aanbrengen in je dag en makkelijker uit een negatieve spiraal stappen.
Geef een reactie